Како да ја користите библиотеката за реклами на Фејсбук за да ги зголемите 10 пати вашите реклами

  • Споделете Го Ова
Kimberly Parker

Огласувачите знаат колку може да биде тешка конкуренцијата на интернет. Дури и најмалата предност може да направи разлика кога станува збор за рекламите на Facebook.

Секако, можеби имате искуство, стратегија и ум да правите привлечни реклами, но што ќе се случи ако тие реклами почнат да се појавуваат ? Што можете да направите за да ја подобрите рентабилноста?

Внесете: Библиотеката за реклами на Facebook (или, како што може да се наведе и библиотека за мета реклами).

Библиотеката за реклами на Facebook е љубител на податоци рајот. Може да најдете информации за која било реклама на Facebook што моментално се прикажува, вклучувајќи кој ја направил, како изгледа и кога е објавена.

Алатката е дизајнирана да промовира транспарентност и да им овозможи на корисниците пристап до информациите за рекламите што ги гледаат секоја ден.

За продавачите, библиотеката за реклами на Facebook нуди начин да ги подобрите вашите сопствени реклами. Со проучување на рекламите на Facebook кои имаат добри резултати, можете да научите како да ги направите вашите сопствени реклами поефективни.

Ајде да ја разгледаме подетално библиотеката за реклами на Facebook и како можете да ја користите за да го подобрите вашето рекламирање на Facebook.

Бонус: Земете го листот за измами за рекламирање на Facebook за 2022 година. Бесплатниот ресурс вклучува клучни увиди од публиката, препорачани типови реклами и совети за успех.

Што е библиотеката за реклами на Фејсбук?

Библиотеката за реклами на Фејсбук е база на податоци за секоја активна реклама на Фејсбук што може да се пребарува. Библиотеката содржи информации за тоа кој ја создал рекламата, кога е објавена и штонекој вид креативност го придружуваше.

Секоја објавена реклама на Фејсбук ќе се прикажува во библиотеката со реклами до 7 години.

Зошто е ова важно?

Па, за потрошувачите, библиотеката со реклами нуди начин да се види што прави Facebook. Библиотеката првично беше создадена како одговор на контроверзноста за политичките реклами на Facebook во 2016 година за да се подобри транспарентноста.

За продавачите , библиотеката за реклами на Facebook е златен рудник за информации. Можете да го користите за да видите што прават вашите конкуренти, да добивате идеи за вашите сопствени кампањи и да го следите вашиот напредок со текот на времето.

Некои од најдобрите карактеристики на библиотеката за реклами на Facebook вклучуваат:

  • Способност за гледање реклами од целиот свет
  • Пристап до реклами на конкурентите за истражување
  • Транспарентност за политички реклами и лобирање
  • Креативна инспирација за идно рекламирање

Како да ја користите библиотеката со реклами на Facebook за да ги подобрите вашите реклами

Библиотеката за реклами на Facebook е дизајнирана да биде прифатлива за корисниците и достапна за секого, уште од првиот пат на Facebook огласувачи до искусни професионалци.

За да пристапите до библиотеката со реклами на Facebook, посетете ја facebook.com/ads/library/ и изберете ја вашата локација, категорија и клучни зборови.

Можете да користите и имиња на брендови во полето со клучни зборови за да пронајдете реклами од вашите конкуренти.

Ајде да го користиме SMMExpert како пример.

Ако сум продавач заинтересиран за видовите реклами SMMExpert работи во Канада, јас ќевнесување: Канада, сите реклами и SMMExpert како мој клучен збор.

Откако ќе кликнам Enter, ќе можам да ја видам секоја реклама што SMMExpert ја има објавено во Канада во последните 7 години, како и датумот кога беше објавено, користениот тип на реклама и многу повеќе.

Во ред, сега ги имате податоците, но што значи тоа? Ајде да истражиме некои од начините на кои можете да ги користите овие податоци за да ги подобрите вашите сопствени реклами на Facebook.

Побарајте ги рекламите на вашите конкуренти

Еден од најдобрите начини да дознаете она што треба да го правите е да погледнете што прават вашите конкуренти. Ова се нарекува конкурентна анализа и е одличен начин да научите од другите во вашата индустрија.

Библиотеката за реклами на Facebook ја олеснува анализата на конкурентноста бидејќи можете да ги видите сите реклами што ги прикажуваат вашите конкуренти. Можете исто така да видите кога и каде ги извршуваат и како им пристапиле на нивните пораки.

Со тоа што ќе ја забележите оваа содржина, можете да ја прилагодите вашата стратегија за рекламирање на Facebook за да ги користите најдобрите тактики на вашиот конкурент (и да ги избегнете нивните најлошите). Ова може да вклучи приспособување на вашиот буџет, промена на таргетирањето или експериментирање со нови типови реклами, како што се реклами за видео или рингишпил.

Дури и ако не се согласувате со рекламната стратегија на вашиот конкурент, секогаш има што да научите. Податоците од конкурентот може да ви покажат што да правите, што да не правите или да понудат инспирација за нова стратегија.

Користете ја функцијата за извештај

Ако барате за дуриповеќе грануларни точки на податоци, обидете се со функцијата за извештаи.

Функцијата за извештај за библиотека за реклами на Facebook ви овозможува да го промените вашето општо пребарување за да филтрирате реклами што се фокусираат на политика, избори или важни социјални прашања.

Овие податоци може да се поделат според огласувачот, износот на трошење или дури и географската локација.

Ова го покажува напорот на Facebook да ја зајакне маркетинг транспарентноста и им овозможува на корисниците да ја сметаат платформата одговорна.

За маркетерите, функцијата за извештај може да биде ризница со информации за разбирање како се користат рекламите на Facebook. Плус, што функционира, што не и каде можеби ќе треба да ја насочите вашата стратегија.

Пребарајте други реклами во вашиот регион

Една од најдобрите карактеристики на библиотеката за реклами на Facebook е нејзината способност да ги филтрира рекламите по локација. Ова ви овозможува да видите како вашите директни конкуренти ги промовираат своите производи до нивната целна публика.

Во моментов, можете да филтрирате само по земја, но се надеваме дека наскоро ќе видиме повеќе регионални филтри.

Професионален совет: Ако барате да истражувате реклами во одреден град, обидете се да го напишете името на тој град во полето со клучни зборови во библиотеката со реклами. Ако огласувачот го користел името на вашиот град во копијата, рекламата ќе се прикаже во вашите резултати.

Користете филтри за да пребарувате за одредени типови медиуми

Една од најновите функции што се појавија во библиотеката за реклами на Facebook е можноста зафилтрирајте ги рекламите според типот медиум.

Сега можете да ги стесните резултатите со реклами што содржат слики, меми, видеа или транскрипти од видеа.

Ова е одлична начин да добиете инспирација за вашите сопствени рекламни кампањи и да видите каква содржина одекнува кај потрошувачите во вашата индустрија.

На пример, ако сте размислувале да експериментирате со меми во вашите реклами, проверете како оваа тактика успеа за вашата конкуренција.

Можете да го направите истото со видео содржини и типови реклами, како што се вртелешки, колекции или реклами што може да се репродуцираат.

Помислете на тоа како што прават вашите конкуренти А/Б тестирањето за вас. Сè што треба да направите е да учите, имитирате и оптимизирате.

Бонус: Земете го листот за измами за рекламирање на Facebook за 2022 година. Бесплатниот ресурс вклучува клучни сознанија за публиката, препорачани типови реклами и совети за успех.

Добијте го бесплатниот лист за измами сега!

Филтрирајте по датум за да избегнете конкурентни временски рамки

Разбирањето кога и зошто вашите конкуренти прикажуваат реклами може да ви помогне да избегнете или искористите конкретни ситуации.

На пример , ако знаете дека вашиот конкурент има продажба во исто време со вас, можеби ќе сакате да ја вратите продажбата назад една недела.

Библиотеката за реклами на Facebook ви овозможува да ги филтрирате рекламите по датум, за да можете да видите што точно трчаа вашите конкуренти во која сезона.

Ако забележите дека вашата последна продажба не го доби заслужениот сообраќај, можеби ќе сакатеза да проверите дали сте против продажба на конкурент.

Исто така, ако вообичаено имате сезонска продажба, проверете што промовираше вашата конкуренција минатата година и искористете ги тие податоци за да ја подобрите продажбата оваа година.

Обратете внимание на пораките од кампањата

Изработката на креативни реклами е важен дел од започнувањето на нова кампања. Сакате да можете да разговарате со што е можно повеќе луѓе без да ја изгубите ефективноста на вашата порака.

Еден начин да добиете инспирација за пораките за вашата кампања е гледајќи што велат вашите конкуренти.

0>Библиотеката за реклами на Facebook ви овозможува да ги филтрирате рекламите по огласувачи, за да можете да видите како тие создаваат кохезивни кампањи.

Еве пример од Allbirds кој ја промовира својата нова линија на чевли од мерино волна. Може да видите како тие користат блокирање бои, преклопување пораки и мешавина од статични слики и видео содржини за да го пренесат својот нов производ.

Професионален совет: Направете рекламна кампања на Facebook, дефинирајте ја вашата целна публика, поставете буџет, изберете колку долго сакате да се прикажува, креирајте ја вашата реклама креативна и објавете ја кампањата на Facebook или Instagram од вашата контролна табла SMMExpert - истото место што го закажувате и објавувате вашата органска содржина на социјалните мрежи.

Ова видео покажува како функционира:

Преземете ја мојата бесплатна демо

Погледнете што тестираат вашите конкуренти

Една од најважните алатки во пакетот алатки за маркетинге A/B тестирање. Тестирањето A/B ни овозможува да разбереме кои пораки и визуелни резонираат најмногу кај нашата публика.

Има толку многу работи што можете да ги тестирате во реклама, од копирање до содржина, формат на реклами и пошироко.

Ако сте запнале што да тестирате прво, погледнете ја вашата библиотека со реклами на Facebook за да видите што тестираат вашите конкуренти.

Прво, филтрирајте по огласувач за да ги намалите вашите резултати на еден главен конкурент .

Потоа, обрнете внимание на сите реклами што користат исти визуелни слики, но различни копии, или иста копија со различни формати на реклами.

Можете и внимавајте на ознака во самата реклама која вели „ Оваа реклама има повеќе верзии “. Тоа ќе покаже дека огласувачот тестира различни верзии на таа реклама.

Оттаму, можете да започнете да размислувате што можете да го тестирате во вашите сопствени реклами за да ги подобрите перформансите.

Управувајте со вашето присуство на Facebook заедно со другите ваши канали на социјалните медиуми користејќи SMMExpert. Од една контролна табла, можете да закажувате објави за брендови, да споделувате видео, да ја ангажирате вашата публика и да го измерите влијанието на вашите напори. Пробајте го бесплатно денес.

Започнете

Лесно планирајте, управувајте и анализирајте органски и платени кампањи од едно место со SMMExpert Social Advertising. Погледнете го на дело.

Бесплатна демо

Кимберли Паркер е искусен професионалец за дигитален маркетинг со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Како основач на сопствената агенција за маркетинг на социјалните медиуми, таа им помогна на многу бизниси во различни индустрии да го воспостават и да го зголемат своето онлајн присуство преку ефективни стратегии за социјалните медиуми. Кимберли е исто така плоден писател, со написи за социјалните медиуми и дигитален маркетинг во неколку реномирани публикации. Во слободното време сака да експериментира со нови рецепти во кујната и да оди на долги прошетки со своето куче.